CCR5-Δ-32 

Als hiv het lichaam binnenkomt, gaat het op zoek naar de CD4-cellen. Wil je meer lezen over hoe hiv werkt? 

Bezoek de pagina over hiv

 
 
Hiv gaat de CD4-cel binnen door het eiwit CCR5, dat om de CD4-cel heen zit. Sommige mensen hebben een genetische mutatie (verandering) in dat eiwit. Die mutatie heet 'delta-32' of Δ-32. Het is een mutatie die voorkomt bij een kleine groep mensen uit Noord-Europa, vooral uit Zweden. De mutatie is al duizenden jaar oud en heeft zich door de Vikingen over Europa verspreid. 
 
Door deze mutatie heeft hiv veel meer moeite om zich te hechten aan de CD4-cel en deze binnen te dringen. Ongeveer 10% van de mensen met Europese voorouders heeft deze mutatie. Het is voor deze mensen moeilijker om hiv te krijgen, en als ze toch hiv krijgen, duurt het veel langer voordat ze klachten krijgen. 
 
Mensen van wie beide ouders deze mutatie hebben, zijn immuun voor hiv. Als hiv het lichaam van deze mensen binnenkomt, kan het zich nergens aan hechten en spoelt het virus er gewoon weer uit. Ongeveer 1% van de mensen met Europese voorouders is zo’n  'dubbele drager' van de CCR5-delta-32-mutatie. 
 
De grote vraag voor onderzoekers is hoe deze mutatie op een andere manier kan worden gebruikt dan via een riskante stamceltransplantatie.